ßßß
Szybkie danie jednogarnkowe. Bardzo pikantne i aromatyczne. Małokaloryczne, ale sycące. Można użyć jednego koloru papryki. Ja akurat chciałam wykorzystać resztki, które miałam w lodówce.Składnikicebula czerwona, 1 sztukaczosnek, 2-3 ząbkipierś z kurczaka, 2 pojedynczeciepła woda, 500-600 mlryż, 150 grammarchewka, 1 sztukapapryka w 3 kolorach, po 1/3 z każdego kolorunatka pietruszki, 1/2 pęczkasól, pieprz, papryka słodka i ostra, chili w proszku, curryolej do smażeniaSposób przygotowania1. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oba składniki zarumienić w woku lub dużym rondlu. Dodać pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Przyprawić. Smażyć aż mięso się zetnie.2. Zalać wodą. Wsypać ryż. Gotować około 10 min, po czym dorzucić pokrojoną w słupki marchewkę. Gotować jeszcze 5 minut. Paprykę pokroić w paseczki i dodać do reszty składników. Gotować aż ryż i marchewka będą miękkie, a woda się zredukuje. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki i ponownie przyprawić.