Wykonanie
Uwielbiam wrzesień! Te wszystkie dojrzałe
owoce motywują swoim smakiem do pieczenia i wypróbowywania nowych przepisów.Dzisiaj mam dla Was ciasto, które bardzo nam zasmakowało! Połączenie
śliwek,
ricotty,
cytryny i
wanilii gwarantuje sukces :).Jest bardzo proste do zrobienia, więc proszę, żebyście nie przestraszyli się długiego opisu wykonania.Polecam!Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na
ciasto drożdżowe:około 400 gramów
mąki70 gramów
cukru7 gramów
suszonych drożdży lub 20 gramów świeżych
drożdży160 ml ciepłego
mleka1
jajko + 1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka startej
skórki z cytryny120 gramów miękkiego
masła, pokrojonego w kostkę1/3 łyżeczki
soliSkładniki na nadzienie
serowe:250 gramów
sera ricotta50 gramów
cukru1
jajko2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 czubate łyżeczki startej
skórki z cytryny100 gramów
białej czekolady, posiekanejPozostałe potrzebne składniki:1
jajko1 łyżeczka
mlekakilka dojrzałych
śliwek (można zamienić na
jabłka,
truskawki,
wiśnie, itd.)60 ml
wody60 gramów
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiplatki migdałów (opcjonalnie)
cukier puder (opcjonalnie)Ciasto należy piec w tortownicy o średnicy 28 cm . Nie miałam tak dużej formy, więc piekłam w 25cm, a resztę ciasta włożyłam do bardzo małej keksówki.Wykonanie:1. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Wymieszaj
mąkę,
cukier i
drożdże.2. Wyrabiaj ciasto i cienkim strumieniem dodawaj ciepłe
mleko.3. Wciąż wyrabiając dodaj
jajko i
żółtko, ekstrakt
waniliowy i
cytrynową skórkę.
4. Kiedy ciasto będzie gładkie stopniowo dodaj do niego
masło i wciąż ugniataj.5. Na samym końcu dodaj
sól i wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut.6. Przenieś ciasto do oprószonej
mąką miski, przykryj ją folią spożywczą i umieść w ciepły miejscu. Ciasto ma wyrastać do podwojenia swojej objętości.7. Wszystkie składniki na masę
serową wymieszaj ze sobą i wstaw do lodówki.8. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej
mąką powierzchni. Ciasto powinno
mieć kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm.9. Przetnij wzdłuż na 3 równe pasy.10. Wzdłuż każdego pasa wyciśnij masę
serową (za pomocą rękawa cukierniczego, ale można też rozsmarować masę za pomocą łyżki).
11. Każdy z pasów
zwiń w rulony, dobrze zlep boki i końce.
12. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, natłuść boki i dno naczynia, a następnie oprósz je
mąką lub
bułką tartą.13. Ułóż rulony (zlepieniem od dołu) w tortownicy.14. W rowki powkładaj połowy
śliwek.
15. Przykryj tortownicę ściereczką i połóż w ciepłe miejsce na około 30 minut.16. Roztrzep
jajko z
mlekiem i posmaruj tym ciasto (
śliwki też). Posyp wierzch niewielką ilością
cukru.
17. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.18. W międzyczasie przygotuj
syrop: zagotuj
wodę z
wanilią i
cukrem (60 gramów). Ostudź.19. Wyjmij ciasto z piekarnika, nasącz
syropem i posyp
migdałami. Wstaw do piekarnika na 5 minut. (Jeżeli nie chcesz podpiekać
migdałów, to ten etap można pominąć i ciasta już nie piec).
20. Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.21. Zimne można posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)
Przepis znalazłam na blogu The cookie fairy .