ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z Truskawkami i Lukrem

Bułeczki z Truskawkami i Lukrem

nazwa

Wykonanie

Bułeczki, które bardzo lubię i w ciągu 2 tygodni robiłam je już 3 razy. Z czego dwa ostatnie były z podwójnej porcji, bo kiedy upiekłam je pierwszy raz, to zniknęły w chwilę i pozostał niedosyt. Dlatego polecam od razu podwoić proporcje i upiec dwa "placki" ;)
Składniki:
380 g mąki
65 g cukru
1 saszetka drożdży suszonych
56 g miękkiego masła
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
115 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Nadzienie:
ok 180 g truskawek
50 g cukru
łyżka mąki
Lukier:
60 g cukru pudru
ok 5 łyżek gorącej wody
kilka kropel soku z cytryny
Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem, drożdzami i solą. Zrób wgłębienie, wlej mleko, dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto przełóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-2 godziny)
Ciasto zagnieć ponownie, oderwij 1/3 i rozwałkuj na koło. Wyłóż nim dno tortownicy ( ja przed tym dno tortownicy posmarowałam masłem i wyłożyłam wyciętym kołem z papieru do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło do dna)
Truskawki (większe pokrój na połówki lub ćwiartki) wymieszaj z cukrem i mąką.
Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż na nie truskawki i zwiń jak roladę. Pokrój na 7 równych części.
Ułóż bułeczki na wcześniej przygotowanym spodzie w niewielkich odstępach. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte bułeczki piecz w 200°C przez 20-25 minut.
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukier powinien wyjść dość gęsty, ale jednocześnie lejący (jeśli trzeba dodaj więcej cukru lub wody). Polej nim wystudzone bułeczki.
SMACZNEGO!
inspirowane: Słodkie bułeczki z malinami
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/07/bueczki-z-truskawkami-i-lukrem.html