ßßß Cookit - przepis na Ciasto Drożdżowe z Malinami, Kruszonką i Lukrem

Ciasto Drożdżowe z Malinami, Kruszonką i Lukrem

nazwa

Wykonanie

Ciasto te zrobiłam chwilę po tym, jak znalazłam na nie przepis. Nie żałuję, bo wyszło bardzo smaczne. Kwaskowate od malin i słodkie od lukru. Ze szczerością muszę stwierdzić, że to najlepsze ciasto drożdżowe jakie robiłam do tej pory.
Maliny można oczywiście zastąpić innymi owocami, świeżymi lub mrożonymi, a nawet dżemem. Mieszanka dżemu i owoców też pewnie byłaby smaczną wersją. Już na samą myśl nie mogę się doczekać, kiedy upiekę je kolejny raz ;)
Składniki:
500 g mąki; plus około 100 g do podsypania
50 g drożdży (dałam saszetkę suszonych drożdży - 7 g)
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
230 ml mleka
2 - 3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
360 g malin świeżych lub mrożonych (dałam mrożone)
Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła lub margaryny; rozpuszczonej
Lukier:
90 g cukru pudru
odrobina gorącej wody
kilka kropli aromatu śmietankowego (ja dałam rumowy, może być też sok z cytryny)
W misce rozetrzyj świeże drożdże z 3 łyżkami cukru, dodaj ciepłe mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj (jeśli używasz suchych drożdży, wymieszaj je z mlekiem do rozpuszczenia, dodaj cukier i mąkę). Odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do wyrośniętych drożdży wsyp mąkę (500 g), lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, resztę cukru, wymieszaj i zagnieć na blacie podsypując mąką. Zagniecione, gładkie ciasto, włóż z powrotem do miski i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 2 godz).
Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je ponownie, rozwałkuj i włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki 40 x 25 cm). Na wierzchu ułóż maliny.
Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, dodaj rozpuszczone masło i rozetrzyj wszystko między palcami. Posyp wierzch ciasta i pozostaw je na 15 minut do wyrośnięcia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 50 - 60 minut.
Kiedy ciasto przestygnie, przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z olejkiem i odrobiną wody. Jeśli wyjdzie za gęsty, dolej wody, a jeśli za rzadki, dosyp cukru pudru. Lukier powinien mieć gęstą i jednocześnie płynną konsystencję. Polej ciasto, ale pamiętaj, żeby nie było zbyt ciepłe, bo cały lukier spłynie na boki.
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/07/ciasto-drozdzowe-z-malinami-kruszonka-i.html