Wykonanie
Bardzo delikatna, idealnie krucha
tarta z budyniowym nadzieniem i
owocami. Moja niedzielna rozpusta.Składniki:Ciasto:1 szklanka
mąki pszennej250 g
masła2 łyżki
cukruszczypta
soli2 - 3 łyżki lodowatej
wodyMasa:4
żółtka6 łyżek
cukru1 łyżka
mąki pszennej1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej300 ml
mleka3 łyżki
masła1 łyżeczka ekstraktu z
waniliitruskawki,
migdały,
mleczna czekolada1. Ciasto na tartę najlepiej jest przygotować robotem kuchennym. Nie ogrzeje się, więc będzie idealnie kruche. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na tartę i na wysokich obrotach miksujemy aż do uzyskania gładkiej, zbitej masy. Jeżeli nie mamy malaksera ciasto najlepiej łączyć ze sobą nożem, a dopiero na końcu szybko wyrobić rękami. Gotową kulę wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty, w 180*C zapiekamy pod obciążeniem ok 15 minut, a następne 15 minut pieczemy bez niczego. StudzimyNie przejmujcie się, jeżeli
masło będzie się oddzielać od ciasta, albo będzie ono wilgotne. Gdy wystygnie będzie idealnie maślane i kruche.
2.
Żółtka ucieramy z
cukrem na białą masę, dodajemy
mąki,
wanilię i 50 ml
mleka. Resztę
mleka zagotowujemy. Gdy
mleko zaczyna się podnosić wlewamy utarte
żółtka i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu dodajemy ok 3 łyżek
masła (możemy pominąć). Ciepły
budyń wylewamy na wystudzony spód do tarty, dekorujemy
truskawkami,
migdałami i roztopioną
mleczną czekoladą.