Wykonanie
Może skusicie się na bardzo proste
ciasteczka o super słodkiej nazwie? Gęsie łapki skuszą Was swoją kruchością,
cytrynową nutą i kształtem :)Przepis ze zdjęciami krok po kroku.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:200 gramów
twarogu półtłustego (
śmietankowy lub zmielony)około 2 szklanek
mąki200 gramów
masła, zamrożonego*2
żółtka2-3 łyżki zimnej
wody1 szklanka
cukruskórka z 1
cytryny lub skórka z połowy
pomarańczy* włożonego na godzinę do zamrażarki
Wykonanie:1. Na stolnicę przesiej
mąkę.2. Dodaj do
mąki ser,
żółtka, przetarte na tarce
masło, skórkę oraz
wodę.3. Zagnieć ciasto, ale nie rób tego długo.4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.5. Po godzinie ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką koła.
6. Przesyp
cukier do głębokiego talerza i obtaczaj w nim koła ciasta (po obu stronach).
7. Złóż koło na pół i ponownie obtocz w cukrze.
8. Następnie znów złóż na pół i ponownie obtocz.
9. Ułóż
ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.Smacznego :)