ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI

CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI

nazwa

Wykonanie

Może skusicie się na bardzo proste ciasteczka o super słodkiej nazwie? Gęsie łapki skuszą Was swoją kruchością, cytrynową nutą i kształtem :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
200 gramów twarogu półtłustego (śmietankowy lub zmielony)
około 2 szklanek mąki
200 gramów masła, zamrożonego*
2 żółtka
2-3 łyżki zimnej wody
1 szklanka cukru
skórka z 1 cytryny lub skórka z połowy pomarańczy
* włożonego na godzinę do zamrażarki
Wykonanie:
1. Na stolnicę przesiej mąkę.
2. Dodaj do mąki ser, żółtka, przetarte na tarce masło, skórkę oraz wodę.
3. Zagnieć ciasto, ale nie rób tego długo.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
5. Po godzinie ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką koła.
6. Przesyp cukier do głębokiego talerza i obtaczaj w nim koła ciasta (po obu stronach).
7. Złóż koło na pół i ponownie obtocz w cukrze.
8. Następnie znów złóż na pół i ponownie obtocz.
9. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-gesie-apki.html