ßßß Cookit - przepis na Lemon Curd

Lemon Curd

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja z książki „Jajka”. Zamierzam upiec z nim tartaletki z kruchego ciasta na jutrzejszy deser po obiedzie.
Składniki :
200 g masła pokrojonego w kostkę,
200 g drobnego cukru,
starta skórka i sok z 3 cytryn*,
4 żółtka.
Wykonanie :
W żaroodpornej miseczce umieścić masło, cukier oraz skórkę i sok z cytryn. Postawić ją na rondlu z lekko gotującą się wodą (tak żeby nie miała z nią bezpośredniego kontaktu). Po kilku minutach masło zacznie się roztapiać. Roztrzepać trzepaczką, aż masa stanie się jednolita.
Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoja lub kamionkowych miseczek, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Sos podajemy bezpośrednio w słoju lub kamionkowych miseczkach.
Zamiast cytryn można użyć pomarańczy, a sok z nich trochę pogotować, żeby 1/3 odparowała.
*następnym razem wypróbuję wersję z dwiema cytrynami jeśli chodzi o sok – teraz miałam 3 ogromne cytryny i musiałam dłużej niż w przepisie mieszać i czekać aż zacznie gęstnieć. Smak też wyszedł zbyt mocno cytrynowy 😉
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=816