Wykonanie
Kolejna propozycja z książki „Jajka”. Zamierzam upiec z nim tartaletki z kruchego ciasta na jutrzejszy deser po obiedzie.
Składniki :200 g
masła pokrojonego w kostkę,200 g drobnego
cukru,starta skórka i sok z 3
cytryn*,4
żółtka.Wykonanie :W żaroodpornej miseczce umieścić
masło,
cukier oraz skórkę i
sok z cytryn. Postawić ją na rondlu z lekko gotującą się
wodą (tak żeby nie miała z nią bezpośredniego kontaktu). Po kilku minutach
masło zacznie się roztapiać. Roztrzepać trzepaczką, aż masa stanie się jednolita.Dodać
żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoja lub kamionkowych miseczek, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.Sos podajemy bezpośrednio w słoju lub kamionkowych miseczkach.Zamiast
cytryn można użyć
pomarańczy, a sok z nich trochę pogotować, żeby 1/3 odparowała.*następnym razem wypróbuję wersję z dwiema
cytrynami jeśli chodzi o sok – teraz miałam 3 ogromne
cytryny i musiałam dłużej niż w przepisie mieszać i czekać aż zacznie gęstnieć. Smak też wyszedł zbyt mocno
cytrynowy 😉