Wykonanie
Kolejne moje ciasto z patelni, czyli jak szybko i smacznie, bez użycia piekarnika, uszczęśliwić siebie i domowników. Zrobiłam je sobie na śniadanie - cudowny początek dnia, nie uważacie?Kilka dni temu robiłam na patelni taką
biszkoptową szarlotkę, dziś postanowiłam wykorzystać
kaszę jaglaną z wczorajszego obiadu. Ciasto smakuje wyśmienicie, a ta
bita śmietana z zieloną
herbatą.... można się rozpłynąć :) Użyłam do jej przygotowania
syropu "zielona
herbata" firmy Eterno, który służy nam na co dzień jako doskonały dodatek do
herbaty.



Składniki na 1 porcję :ciasto :0,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1
jajko0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
wiórków kokosowych1 płaska łyżka
cukru pudrukilka kropli esencji migdałowej
olej do posmarowania patelni
bita śmietana :3 pełne łyżki gęstej, słodkiej
śmietanki 30% (mocno schłodzonej)1 -2 łyżeczki
syropu "Zielona
herbata" firmy EternoDodatkowo :
wiórki kokosowe do posypaniastarta
czekolada do dekoracjiPrzygotowanie :Ciasto:
jajko i
cukier puder ucieram mikserem na najwyższych obrotach - masa powinna zrobić się biała i bardzo puszysta. Dodaję
olejek migdałowy,
wiórki kokosowe,
kaszę i
proszek do pieczenia. Ucieram jeszcze chwilę. Patelnię (średnica 14 cm) smaruję lekko
olejem (najlepiej papierem), rozgrzewam i wlewam masę. Szczelnie przykrywam patelnię (zatykam otwór w pokrywce np. kawałkiem folii aluminiowej) i na małym ogniu smażę nie odkrywając, aż powierzchnia się zetnie. Wtedy za pomocą talerza przekładam ciasto na drugą stronę, uprzednio natłuszczając patelnię. Smażę jeszcze 2-3 minuty. Odstawiam do ostudzenia.
Bita śmietana: schłodzoną
śmietankę wlewam do naczynia, dolewam
syrop i kilka sekund energicznie ucieram trzepaczką do zgęstnienia.Gotowe, zimne ciasto kroję na 4 równe części, przekładam je
śmietaną, oprószam wiórkami kokosowymi i startą
czekoladą.Przepis autorski.

