ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort orzechowy

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: tort orzechowy

nazwa

Wykonanie

Ostatnio stuknęło mi "ćwierćwiecze", był więc tort. Mój ulubiony, orzechowy z czekoladowym kremem. Wilgotny i chrupiący, dość słodki.
*tortownica 26 cm
ciasto:
8 jajek
250 g orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
200 g cukru pudru
15 g proszku do pieczenia
krem:
250 ml śmietanki kremówki
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
do dekoracji:
150 g orzechów włoskich
2 łyżki bitej śmietany
ozdoby czekoladowe
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Kremówkę zagotować z zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać rózgą, aż się rozpuści. Wystudzić a następnie wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Schłodzoną masę ubić mikserem na krem. Krem podzielić nap połowę. Częścią przełożyć blaty ciasta a resztą posmarować wierzch i boki toru. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Wystudzić i obtoczyć w nich tort. Udekorować śmietaną i ozdobami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/ostatnio-stukneo-mi-cwiercwiecze-by.html