ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa

Babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

Babka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam!
Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia
Ilość porcji: Cała foremka
Składniki:
Szklanka mąki ziemniaczanej
Szklanka mąki pszennej
Szklanka śmietanki kremówki
Szklanka cukru pudru
200g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Kilka kropki esencji waniliowej
Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy
Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką)
Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy robotem masło z cukrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje smakową. Wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Po ostudzeniu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, a wierzch obsypujemy migdałami. Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/04/babka-piaskowa.html