ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Była tradycyjna babka piaskowa. Czas na innowacyjną babkę pomarańczową. Bardzo łatwa w przygotowaniu o wspaniałym, aromatycznym smaku prawdziwej pomarańczy. Pięknie wyrasta i wychodzi każdemu, więc jeśli ktoś planuje swój debiut w pieczeniu to przepis dla niego!
Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia
Ilość porcji: Cała foremka
Składniki:
Szklanka mąki ziemniaczanej
Szklanka mąki pszennej
Szklanka cukru pudru
½ Szklanki śmietanki kremówki
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 pomarańcza
Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy
Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki kandyzowanej z pomarańczy
Foremkę z kominem nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich lub małych oczkach, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. W misce ucieramy robotem masło z cukrem pudrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy sok z pomarańczy. Dorzucamy oba rodzaje mąk wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy około 65 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą oraz posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/04/babka-pomaranczowa.html