ßßß Cookit - przepis na Święto Króla i truskawkowo-kokosowe szaleństwo.

Święto Króla i truskawkowo-kokosowe szaleństwo.

nazwa

Wykonanie

17 Maja to Norweskie Święto Króla
bardzo ciekawe, przesączone kolorami flagi narodowej. Najlepsze w tym święcie jest to że mamy kolejny przedłużony weekend :)
Dziś za to imprezujemy na urodzinach Szwagierki. Z tej okazji postanowiłam upichcić torcik truskawkowo - kokosowy :)
BISZKOPT:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jest to najlepszy przepis na biszkopt ! dostałam go od znajomej i nigdy nie będę piekła biszkoptu z innego przepisu - prosty, łatwy i zawsze wychodzi !
Żółtka oddzielamy od białek które ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę - lekko mieszamy składniki.
Gdy masa stanie się jednolita przelewamy ciasto do formy (opcjonalnie można formę wyłożyć papierem do pieczenia) - pieczemy w 160 stopniach przez pół godziny.
Biszkopt wystudzić.
KREM:
800 ml śmietanki kremówki (38%)
tabliczka czekolady (wybór czekolady dowolny ja używam ciemnej czekolady, bądź białej gdy krem ma mieć taki kolor)
200 g wiórków kokosowych
Czekoladę rozpuścić z odrobiną śmietanki.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć - ja nasączyłam zmiksowanymi mrożonymi truskawkami z mlekiem.
Następnie ułożyć połówki truskawek na całym biszkopcie i posypać wiórkami kokosowymi, posmarować kremem. Nakryć drugą połową biszkoptu i posmarować dokładnie pozostałym kremem.
Schłodzić.
Na koniec można posypać wiórkami, przyozdobić truskawkami lub uprażonymi płatkami migdałowymi.
Źródło:http://fiordywkuchni.blogspot.com/2012/05/swieto-krola-i-truskawkowo-kokosowe.html