Wykonanie
to ciasto jak większość u mnie powstało dość spontaniczni. w niedzielne popołudnie zachciało nam się czegoś dobrego do
kawy . długo nie myśląc piekłam
biszkopt a później zastanawiałam się co by z nim zrobić. i tak oto powstał torcik
śmietanowy z nutką
porzeczki.od tamtej pamiętnej niedzieli piekłam go już dobre kilka
razy, jednak nie na tortownicy ( 23 cm) tylko na dużej formie i tylko z tego powodu ,żeby było go więcej gdyż rodzina chórem stwierdziła, że to najlepsze ciasto.
biszkopt:4 duże
jajka8 łyżek
cukru8 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
olejuszczypta
soliponadto: 750 ml
śmietany kremówki4-5 łyżek
cukru pudrumały słoik
dżemu porzeczkowegook 50 g roztopionej
czekolady lub wiórki
czekoladowe do dekoracji
białka oddzielić od
żółtek, ubić lekko ze szczypta
soli, dodać
cukier i ubijać aż masa będzie szklista i gęsta.dodać
żółtka dalej ubijając. następnie na mniejszych obrotach wmiksować
olej.
mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i delikatnie połączyć
łopatką lub łyżką.ciasto przelać na blachę ( tortownicę) i piec ok 30 minut w temp 160 stopni do suchego patyczka, wystudzic przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania).dobrze schłodzona
śmietanę ubić z
cukrem pudrem.placki posmarować
dżemem z czarnej porzeczki , następnie ubitą
śmietaną. wierzch udekorować
czekoladą, wiórkami lub dowolna posypką.smacznego+9