ßßß Cookit - przepis na torcik śmietanowy z nutą porzeczki

torcik śmietanowy z nutą porzeczki

nazwa

Wykonanie

to ciasto jak większość u mnie powstało dość spontaniczni. w niedzielne popołudnie zachciało nam się czegoś dobrego do kawy . długo nie myśląc piekłam biszkopt a później zastanawiałam się co by z nim zrobić. i tak oto powstał torcik śmietanowy z nutką porzeczki.
od tamtej pamiętnej niedzieli piekłam go już dobre kilka razy, jednak nie na tortownicy ( 23 cm) tylko na dużej formie i tylko z tego powodu ,żeby było go więcej gdyż rodzina chórem stwierdziła, że to najlepsze ciasto.
biszkopt:
4 duże jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
ponadto: 750 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
mały słoik dżemu porzeczkowego
ok 50 g roztopionej czekolady lub wiórki czekoladowe do dekoracji
białka oddzielić od żółtek, ubić lekko ze szczypta soli, dodać cukier i ubijać aż masa będzie szklista i gęsta.
dodać żółtka dalej ubijając. następnie na mniejszych obrotach wmiksować olej. mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy i delikatnie połączyć łopatką lub łyżką.ciasto przelać na blachę ( tortownicę) i piec ok 30 minut w temp 160 stopni do suchego patyczka, wystudzic przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania).
dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem.
placki posmarować dżemem z czarnej porzeczki , następnie ubitą śmietaną. wierzch udekorować czekoladą, wiórkami lub dowolna posypką.
smacznego
+9
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2014/01/torcik-smietanowy-z-nuta-porzeczki.html