Na pierwszy rzut oka ciasto wygląda na ciężkie i zbite ale w rzeczywistości takie nie jest. Mięciutkie, wilgotne, mocno kardamonowe i pokryte pyszną kołderką z gruszek :) Czy trzeba coś więcej ? :) Przepis Magdalena Cielenga-Wiaterek " Zielenina na talerzu ".Składniki :200 g masła100 g ksylitolu albo brązowego cukru lub odpowiednia ilość stewii, zgodna z przelicznikiem podanym na opakowaniu200 g mąki owsianej2 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g jogurtu naturalnego3 jaja300 g gruszek (ok 2-3 gruszki )sok z 1/2 cytrynyMąkę, kardamon i proszek do pieczenia mieszamy razem.Masło wraz z ksylitolem ucieramy na puch. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i stopniowo dolewamy jogurt.Umyte gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.Ciasto wylewamy do tortownicy ( u mnie o średnicy 23 cm ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce.Pieczemy w temp. 180°C przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)