Wykonanie
Ostatnio moje ciasta nie były szałowe, żeby nie napisać, „nie wychodziły mi“. Nie żeby niesmaczne były, co to to nie. Były pyszne, ale jakieś takie nie na pokaz. Pewnie przepisy nie były dopracowane, a takich nie polecam dalej. Tymczasem zobaczyłam na blogu
zielenina, ten oto przepis i pomyślałam – to jest to, takie ciacho musi być super. I jest. Zrobiłam je nieco inaczej, gdyż każdą rzecz muszę zrobić jakoś po swojemu, pokroiłam
gruszki w krążki i zamiast
jeżyn dodałam
jagody. Przy okazji odkryłam, że
gruszki z
jagodami, tworzą rewelacyjne połączenie smakowe. Bardzo Wam polecam, może ten przepis
zrobi blogową karierę? Jest tego wart!100 g miękkiego
masła150 g
mąki orkiszowej100 g masy marcepanowej pokrojonej w drobną kostkę1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka50 g
cukru50 g
jogurtu naturalnego4
gruszkisok z 1
cytryny2 garście
jagód1/4 szklanki
syropu klonowegoMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać po kolei po jednym
jajku, gdy poprzednie już dobrze się połączy. Cały czas ucierając dodawać partiami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, a na koniec
jogurt naturalny. Do gotowej masy dodać pokrojony marcepan i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej
masłem formy*.
Sok z cytryny wycisnąć do sporej miski.
Gruszki obrać, dwie z nich pokroić w krążki, wykroić gniazda nasienne, natychmiast wymieszać z
sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Dwie pozostałe
gruszki obrać, usunąć gniazda i rozgnieść widelcem, z dodatkiem odrobiny
soku z cytryny.Plasterki
gruszki odcedzić, zalać je
syropem klonowym, delikatnie wymieszać, aby nie połamać plasterków. Rozgniecione
gruszki wykłożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć
gruszkowe plasterki, w dziurki i pomiędzy plasterki umieścić
jagody.Zachować
syrop klonowy spod plasterków
gruszek.Piec ok. 45 min. przy temperaturze ok. 180 ˚C z blachą pod kratką, bo może wyciekać sok. Ciepłe opryskać pozostałym
syropem klonowym. Zostawić w foremce aż wystygnie, zimne przełożyć na talerz.*muszę przyznać, że ja nigdy niczym nie smaruję, ani nie wykładam, ale używam formę ze szklanym dnem, więc może dlatego nie jest to konieczne. Foremka taka jest bardzo praktyczna, gdyż ciasta nie trzeba przekładać.