ßßß Cookit - przepis na Puszyste placki jogurtowe z jagodami

Puszyste placki jogurtowe z jagodami

nazwa

Wykonanie

Składniki
16 sztuk
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g jagód (ok. 1 szklanki)
Do podania
świeże jagody / jogurt / syrop klonowy
Przygotowanie
Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Wskazówki
Do ciasta można dodać 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła (w tym samym momencie co jajka), placki będą wówczas bardziej "wilgotne".
Ciasto można dosłodzić cukrem wedle uznania.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/puszyste-placki-jogurtowe-z-jagodami