ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa.

Babka jogurtowa.

nazwa

Wykonanie

Muszę się pochwalić. Pierwszy raz w życiu zrobiłam babkę. Zupełnie sama, bez niczyjej pomocy. Bałam się, że nie wyjdzie jak to często zdarzało się mojej mamie, ale gdy ją wyjęłam i czułam ten piękny aromat wiedziałam, że będzie ok! Nie mogłam się powstrzymać i ułamałam chociaż kawałeczek, żeby upewnić się całkowicie. Koniecznie musicie ją zrobić, bo jest niezwykle lekka, wilgotna (ale od jogurtu, a nie od tłuszczu!).
Przepis pochodzi z gazetki kulinarnej " Ale pychota".
Składniki:
250g jogurtu naturalnego
250 g mąki
3 jajka
70 g roztopionego masła
100g cukru pudru ( w przepisie było 150g )
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z jajkami, a następnie dodajemy przesiany cukier puder.
Na tartce zetrzeć skórkę z cytryny i wmieszać w masę.
Następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz przesianą mąkę z proszkiem. Całość łączymy ze sobą.
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni.
Podajemy ostudzone i posypane cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/10/babka-jogurtowa.html