Wykonanie
Tym razem wpadło mi w oko ciasto z
gruszkami na
jogurcie z bloga apparecchiamo .Kilka rzeczy zmieniłam: dałam więcej
gruszek i wymieszałam je z
ciastem zamiast położyć je na wierzchu. Upiekłam ciasto w tortownicy (dużej). Zamiast stopionego
masła użyłam
oleju. Ciasto przed pieczeniem posypałam garścią
płatków migdałowych.Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.Składniki:3 szklanki
mąki3 duże
gruszki3
jajka1/2 szklanki
oleju3/4 szklanki
cukru300 g gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
proszku do pieczeniasok z połowy
cytryny2-3 łyżki
rumu50 g
gorzkiej czekoladyGruszki obrać, wydrążyć gniazda, pokroić.
Jajka utrzeć z
cukrem. Dodać
jogurt,
sok z cytryny i
rum, dobrze wymieszać. Dodać
mąkę i
proszek do pieczenia, zmiksować, dodać
olej i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i puszysta (jeśli wydaje się za gęsta, dodać więcej
jogurtu). Dołożyć
gruszki, wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić, oprószyć
mąką. Wlać masę, wyrównać. Nagrzać piekarnik. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 min. Studzić w uchylonym piekarniku.Do rondelka włożyć połamaną
czekoladę, dodać jedną łyżkę
jogurtu, rozpuścić w kąpieli
wodnej lub bezpośrednio na malutkim ogniu. Płynną
czekoladą polać ciasto.