Wykonanie
Wiele osób dziś decyduje się na przygotowanie domowych
mięs,
wędlin, drobiu.
Kurczak i
indyk z wędzarni jest pyszny,dietetyczny i zdrowy. Moja chęć poznania innych smaków wędzonego drobiu nie została zaspokojona, zdecydowałam się przygotować wędzone udka i piersi z
kaczki.Pomysł był świetny,
mięso z kaczki smakuje wyśmienicie. W planach przygotowanie półgęsków z
kaczki :)
Składniki1
kaczkaSolanka2 litry
wody100g
soli2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
majeranku1 łyżka cząbru5 ząbków
czosnku4 łyżeczki
czarnego pieprzu¼ łyżeczki
pieprzu kolorowegoKilka
liści laurowych1 łyżeczka
cukru trzcinowegoWykonanieSolankaDo pojemnika wlewamy
wodę dodajemy
sól, W małej ilości
wody gotujemy przez kilka minut
przyprawy do solanki. Przestudzony
wywar z przypraw przecedzamy dodajemy do
wody z
solą mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wkładamy do solanki kawałki
kaczki wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
ParzenieDo garnka wlewamy
wodę dodajemy
przyprawy jak do rosołu; zieleangielskie,
pieprz czarny,
liście laurowe, ząbek
czosnku,
marchewkę i
natkę pietruszki. Parzymy do czasu uzyskania w środku
mięśnia temperatury 74-75% stopnie Piersi z
kaczki i udka osuszamy na kratce około 2 godziny.Wkładamy do wędzarni kawałki
kaczki ustawiamy temperaturę 40 stopni bez
dymu przez jedną godzinę osuszamy. Włączamy generator
dymu, wędzimytak przez kolejne 3-3,5 godziny. Wyjmujemy piersi z
kaczki.Udka podpiekamy w 65 stopniach około 35 minut Możemy też podpiec piersi jak ktoś lubi.
SmacznegoEmotikon smile