Wykonanie
Witam kochani w długim okresie świateczno-zimowym. Zostało mi jeszcze kilka przepisów, którymi chętnie się podzielę a ten na
kiełbasę z
kurczaka jest bardzo uniwersalny, bo jeśli nie macie osłonek to szybciej będzie przygotować pieczeń (35-40 minut w temperaturze 180 stopni C - piekę, jak pasztet) albo zrobić z masy kotlety do obiadu. Na pewno wielu z Was nie ma wędzarni. To też nie problem.
Kiełbasę można ugotować na parze (10-15 minut)lub upiec w piekarniku (15-20 minut w temperaturze 180 stopni - jeśli
kiełbasa gruba, pieczemy nieco dłużej).
Składniki
około 2 kg
mięsa z kurczaka (filet, udka..., bez ścięgien)2 łyżeczki
soli z brzuszkiemokoło 0,5 szklanki rosołu lub
wody2 ząbki
czosnku2-3 łyżki
oleju, jeśli dużo fileta1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
ziół prowansalskich3+4
liści laurowych3+4 ziaren
ziela angielskiego10+3 ziaren
pieprzu czarnegoPrzygotowaniePrzepis na filmieDo pokrojonego lub zmielonego
mięsa dodaję
sól wymieszaną ze zmielonymi 2-3 kiściami laurowymi, 2-3 ziarnami
ziela angielskiego, 10 ziarnami
pieprzu. Dolewam rosół oraz rozdrobniony
czosnek. Wyrabiam masę około 3 minut i wstawiam do lodówki na 4-5 godzin lub na noc.Przed nabiciem w osłonki przerabiam masę
mięsną jeszcze raz, zwilżam
wodą lejek do wyrobu
wędlin. Włączam maszynę, żeby
mięsem przepchnąć powietrze i dopiero wówczas zakładam zapętloną na początku osłonkę (można związać
kiełbasy sznureczkiem). Nabijam nie za luzno i nie za ciasno. Jeśli
kiełbasa będzie wędzona trzeba ją powiesić na kijkach na kilka godzin, żeby dobrze się obsuszyła. Polecam artykuł: jak wędzić
kiełbasy...?Wędzę
kiełbasę około 2 godzin w ciepłym, ale nie gorącym
dymie. Po czym na krótko- 10-15 minut - wrzucam do garnka z szumiącą
wodą, którą wcześniej doprawiam
zielem angielskim,
pieprzem, liśćmi laurowymi i 1 łyżeczką
soli na 10 litrów
wody.
Woda nie może się gotować - temperatura około 80-90 stopni.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika