ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa z kurczaka lub pieczeń krok po kroku

Kiełbasa z kurczaka lub pieczeń krok po kroku

nazwa

Wykonanie

Witam kochani w długim okresie świateczno-zimowym. Zostało mi jeszcze kilka przepisów, którymi chętnie się podzielę a ten na kiełbasę z kurczaka jest bardzo uniwersalny, bo jeśli nie macie osłonek to szybciej będzie przygotować pieczeń (35-40 minut w temperaturze 180 stopni C - piekę, jak pasztet) albo zrobić z masy kotlety do obiadu. Na pewno wielu z Was nie ma wędzarni. To też nie problem. Kiełbasę można ugotować na parze (10-15 minut)lub upiec w piekarniku (15-20 minut w temperaturze 180 stopni - jeśli kiełbasa gruba, pieczemy nieco dłużej).
Składniki
około 2 kg mięsa z kurczaka (filet, udka..., bez ścięgien)
2 łyżeczki soli z brzuszkiem
około 0,5 szklanki rosołu lub wody
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju, jeśli dużo fileta
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3+4 liści laurowych
3+4 ziaren ziela angielskiego
10+3 ziaren pieprzu czarnego
Przygotowanie
Przepis na filmie
Do pokrojonego lub zmielonego mięsa dodaję sól wymieszaną ze zmielonymi 2-3 kiściami laurowymi, 2-3 ziarnami ziela angielskiego, 10 ziarnami pieprzu. Dolewam rosół oraz rozdrobniony czosnek. Wyrabiam masę około 3 minut i wstawiam do lodówki na 4-5 godzin lub na noc.
Przed nabiciem w osłonki przerabiam masę mięsną jeszcze raz, zwilżam wodą lejek do wyrobu wędlin. Włączam maszynę, żeby mięsem przepchnąć powietrze i dopiero wówczas zakładam zapętloną na początku osłonkę (można związać kiełbasy sznureczkiem). Nabijam nie za luzno i nie za ciasno. Jeśli kiełbasa będzie wędzona trzeba ją powiesić na kijkach na kilka godzin, żeby dobrze się obsuszyła. Polecam artykuł: jak wędzić kiełbasy...?
Wędzę kiełbasę około 2 godzin w ciepłym, ale nie gorącym dymie. Po czym na krótko- 10-15 minut - wrzucam do garnka z szumiącą wodą, którą wcześniej doprawiam zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi i 1 łyżeczką soli na 10 litrów wody. Woda nie może się gotować - temperatura około 80-90 stopni.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/01/kiebasa-z-kurczaka-lub-pieczen-krok-po.html