Wykonanie
Chcąc zachować szczupłą sylwetkę nie rezygnując z przyjemnego stołu ?? Otóż jest to możliwe dzięki przepisom dietetycznym, zdrowym i urozmaiconym. Dziś przygotowałam zapiekankę na bazie
kaszy gryczanej z
piersią kurczaka. Od dłuższego czasu w moim menu coraz częściej gości
kasza pod różną postacią uwielbiam
kaszę :) Zapiekanka wyszła pyszna,a nawet ośmielę się napisać genialna w smaku. Z ilości składników przygotujemy dietetyczny obiad dla 3 osób. Zapiekankę podajemy z
sałatka.
składniki100g
kaszy gryczanej Kupiec300g
piersi z kurczaka100g
pieczarek1
cebulka czerwona1
jajko2 plastry
sera topionego z szynka Lactima.
zioła prowansalskiepieprz do smaku
chilli do smaku2 ząbki
czosnkuolej rzepakowy Rapso
masło klarowne
kiełki brokuła.
natka pietruszki.
Wykonanie
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy
ziołami,
pieprzem i
chilli odstawiamy w chłodne miejsce.
Kaszę gryczaną gotujemy al dente. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę
oleju. Wkładamy kawałki piersi, pokrojoną
cebulę i
czosnek smażymy kilka minut.Smażone
pieczarki.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Na patelnię wkładamy
pieczarki smażymy do odparowania
wody następnie dodajemy łyżeczkę
masła smażymy dodajemy
natkę pietruszki.Przygotowanie zapiekankiDo miski wkładamy
kaszę, przesmażoną
pierś z kurczaka z
cebulą,
pieczarki,
jajko,
natkę pietruszki dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku
pieprzem,
chili i
ziołami. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania na wierzchu układamy
ser topiony z
szynką. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni na 25-30 minut.