Wykonanie
W weekend przygotowałam na deser pyszne pachnące
wanilią oponki.Sekret lekkich, pysznych oponek polega na smażeniu w wysokim naczyniu tak, aby smażyły się całkowicie zanurzone we wrzącym
smalcu.Swój cudowny smak oponki zawdzięczają tajemniczemu składnikowi, jakim jest
napój waniliowy Alpro. Jeśli ktoś nie ma może dodać
mleko i dużo
wanilli. Oponki go genialne !!!
Składniki1/2 kg
mąki50g
masła50g
cukrucukier waniliowy25
drożdży2
jajka1 szklanka
napoju sojowego waniliowego Alpro do nabycia w sklepie sklep sante
sólaromat
smalec do smażenia
wykonanieDo miski wsypujemy1/4 kg
mąki zaparzamy 1/2 l wrzącego
napoju sojowego waniliowego. sklpe sante
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 l ciepłego
napoju sojowego waniliowego wlewamy do ostudzonego zaparzonego ciasta,mieszamy i zostawiamy w spokoju na 30 minut.
Żółtka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym wlewamy do rozczynu. Dosypujemy
mąkę i dobrze wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione
masło . Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm wykrawać krążki, pozostawiamy do wyrośnięcia .Wyrośnięte krążki smażymy na gorącym
smalcu. Po zrumienieniu wyjmujemy na ręcznik papierowy. Posypujemy
cukrem pudrem