ßßß
Ważne jest by odchodzić od tradycyjnych potraw,dziś przygotowałam pałki z kurczaka na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym na bazie oleju rzepakowego. A dlaczego ??Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.
Składniki:4 pałki z kurczaka Nasz kurczakGlazura cytrusowa:2 łyżki sosu sojowego1łyżka brązowego cukrusok z 1/2 cytryny1 pomarańcza1/2 szk oleju rzepakowego2ząbki czosnkuGrzanki:4 kromki chleba2 ząbki czosnkusól, pieprz Kamis do smakuDip paprykowy:1 papryka czerwonaolej rzepakowy/ oliwa z oliwek.1 ząbek czosnkusól,pieprz Kamis do smaku
Wykonanie: Pałki z kurczaka układamy na tacce do grillowania, stawiamy na ruszcie grilla i pieczemy około 30 minut. Pałki z kurczaka kilkakrotnie smarujemy glazurą cytrusową i obracamy, żeby równomiernie się upiekły. Grzanki czosnkowe:Kromki chleba układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem czosnku nacieramy gotową grzankę.
Dip paprykowy: Umytą paprykę zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie grilla. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki, dodajemy oliwę z oliwek miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Nóżki podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym.