ßßß Cookit - przepis na Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym.

Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym.

nazwa

Wykonanie

Podudzia przygotowałam na konkurs firmy Nasz Kurczak, polegający na najładniejszej aranżacji dania. W konkursie udało mi się zdobyć nagrodę, a przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam się nim podzielić :)
Składniki:
4 podudzia z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1/4 szklanki oleju
2 ząbki czosnku na dip paprykowy:
1 papryka czerwona
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.
Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy w folię aluminiową i także grillujemy. Kiedy będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku.
Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/05/grillowane-podudzia-z-kurczaka-z-dipem.html