Wykonanie
Wiosna w kalendarzu pojawi się za już kilka dni, w
sercu trwa od dawna.Dziś mam dla Was sernik wiosenny przygotowany męską dłonią (ale pod nadzorem kobiecego oka) . Nie taki jednak diabeł straszny jak go malują! Szanowni Panowie ten pyszny,delikatny i lekki jak puch sernik możecie przygotować dla swoich dam. Będzie to niebanalny prezent z okazji nadejścia wiosny!
150 g
masła lub
margaryny150
herbatników50g
orzechów mielonych laskowych1 łyżka
kakao2 łyżki
cukru pudrumasa serowa400ml
jogurtu naturalnego500g
sera homogenizowanego chudego200g
sera mascarpone1/2 opakowania
żelatyny Dr. Oetker1 szkl
cukru pudru (lub mniej do smaku)2
cukry waniliowe Dr.Oetker1/2 łyżeczki
wanilii w proszkuSok z jednej
cytrynyDodatkowo2
galaretki porzeczkowe1
galaretka w kolorze różowym1 szt polewa z
białej czekolady Dr.OetkerDekoracje Dr.Oetkersezonowe
owoceWykonanieSernikowy spód.Do miski władamy
herbatniki, miksujemy na pyłek,dodajemy
cukier puder kakao dokładnie mieszamy.
Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do
ciastek i mieszamy, aż powstanie jednolita masa którą wylepiamy dno tortownicy. Tortownicę wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.Przygotowujemy
galaretki według przepisu w min ilości
wody Do miski wkładamy
ser homogenizowany,
mascarpone,
jogurt,
cukier puder,
cukier waniliowy,
wanilię,
sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.Do oddzielnej miseczki wsypujemy
żelatynę dodajemy zimnej
wody mieszamy pozostawiamy do napęcznienia. Wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie i mieszamy). Do masy serowej wlewamy
żelatynę mieszamy. Powstałą masę dzielimy na trzy Do pierwszej dodajemy
galaretki z
czarnej porzeczki, do drugiej różową trzecia pozostaje biała. Do wyjętej tortownicy wylewamy masę
serową z
galaretka porzeczkowa wstawiamy na chwilę do zamrażarki, kiedy delikatnie się zetnie wlewamy na nią masę różową. Tortownica znów wędruje do zamrażarki i wylewamy masę białą. Wstawiamy w zimne miejsce, aby całość się ścięła. Kiedy sernik jest gotowy polewamy polewa z
białej czekolady robimy dekoracje według własnego upodobania
.