ßßß Cookit - przepis na Pasztet szydłowiecki

Pasztet szydłowiecki

nazwa

Wykonanie

Szydłowiec le ży w województwie mazowieckim, zaś najpopularniejszymi składnikami używanymi w kuchni były kapusta,ziemniaki,mleko,kasza. Większość składników poc hodziła z gospodarstw domowych. T akim przykładem jest pasztet z kapusty kiszonej w cieście kruchym. Pasztet idealnie pasuje jako przystawka na świątecznym stole wielkanocnym . Podajemy go z sosem grzybowym
Pasztet z kwaśnej kapusty
Składniki
70 dag kapusty kwaszonej
10 dag grzybów suszonych
35 dag masła
1 jajko
sól Kamis
pieprz Kamis
75 dag mąki
śmietana kwaśna
sos grzybowy
Wykonane
Kapustkę kwaszoną drobno pokroić . Grzyby namoczyć i pokroić. Możemy przekręcić przez maszynkę kapustę i grzyby . ja wybrałam krojenie, Następnie kapustkę i grzyby udusić na maśle i przyprawić prz yprawami.
Przygotowanie cias ta
Przesianą mąkę zagnieść z masłem, jajkiem, śmietaną,solą i wodą na kruche ciasto.
Ciastem wykładamy foremkę w kształcie wieńca,następnie wypełniamy przygotowanym farszem z grzybów i kapusty, przykrywamy ciastem dokładnie zlepiamy. Widelcem nakłuwamy ciast o, by para mogła wychodzić. Schładzamy przez jedną godzinę. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godzinę.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/02/pasztet-szydowiecki.html