Wykonanie
Szydłowiec le ży w województwie mazowieckim, zaś najpopularniejszymi składnikami używanymi w kuchni były
kapusta,
ziemniaki,
mleko,
kasza. Większość składników poc hodziła z gospodarstw domowych. T akim przykładem jest pasztet z
kapusty kiszonej w cieście kruchym. Pasztet idealnie pasuje jako przystawka na świątecznym
stole wielkanocnym . Podajemy go z
sosem grzybowymPasztet z kwaśnej
kapustySkładniki70 dag
kapusty kwaszonej10 dag
grzybów suszonych35 dag
masła1
jajkosól Kamis
pieprz Kamis75 dag
mąkiśmietana kwaśna
sos grzybowyWykonane
Kapustkę kwaszoną drobno pokroić .
Grzyby namoczyć i pokroić. Możemy przekręcić przez maszynkę
kapustę i
grzyby . ja wybrałam krojenie, Następnie
kapustkę i
grzyby udusić na
maśle i przyprawić prz yprawami.
Przygotowanie cias taPrzesianą
mąkę zagnieść z
masłem,
jajkiem,
śmietaną,
solą i
wodą na kruche ciasto.
Ciastem wykładamy foremkę w kształcie wieńca,następnie wypełniamy przygotowanym farszem z
grzybów i
kapusty, przykrywamy
ciastem dokładnie zlepiamy. Widelcem nakłuwamy ciast o, by para mogła wychodzić. Schładzamy przez jedną godzinę. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godzinę.