ßßß Cookit - przepis na Kapusta zasmażana na soku buraczanym

Kapusta zasmażana na soku buraczanym

nazwa

Wykonanie

Jako dodatek do obiadu zazwyczaj przyrządzam surówkę ze świeżych warzyw (głównie w okresie letnim), a w zimie oczywiście korzystam ze swoich zapasów zimowych w postaci przetworów. Często jednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i mięsa znajduje się pyszna kapusta zasmażana. Tradycyjnie w przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis.
Składniki:
1 mała główka kapusty
½ szklanki soku buraczanego
½ szklanki śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Cukier
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, poszatkować, włożyć do garnka i zalać sokiem buraczanym. Następnie posolić do smaku i gotować pół godziny. Kapustę wymieszać, dodać masło, śmietanę, mąkę i cukier do smaku. Smażyć na wolnym ogniu pół godziny, ciągle mieszając.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/09/kapusta-zasmazana-na-soku-buraczanym.html