ßßß Cookit - przepis na Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

środa, 16 Czerwiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Teraz, gdy młoda kapusta jest wszędzie dostępna proponuję przepis na pyszny bigos. Delikatna kapusta i miękka wołowina w gęstym sosie sprawia, że zapominam o tradycyjnym bigosie
Składniki:
1 kg mięsa na gulasz
mąka
masło
kubek śmietany
duża główka kapusty
3 duże pomidory
1-2 cebule
kminek
kilka listków laurowych
cukier, sól, pieprz
vegeta
Zaczynamy od przygotowania gulaszu jak kto lubi – u mnie jest zazwyczaj z wołowiny. Przygotowujemy również sos – łyżkę mąki podsmażamy z łyżką masła, dodajemy śmietanę, wlewamy do mięsa i doprawiamy do smaku.
W drugim garnku zalewamy poszatkowaną kapustę wodą i gdy się zagotuje wodę wylewamy. Dodajemy szklankę zimnej wody, liście laurowe, kminek, sól, cukier, pieprz i vegetę (do smaku) i dusimy kapustę do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i poszatkowaną drobno cebulkę.
Mieszamy kapustę z gulaszem i gotowe
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/bigos-z-mlodej-kapusty