Wykonanie
środa, 16 Czerwiec 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Teraz, gdy
młoda kapusta jest wszędzie dostępna proponuję przepis na pyszny bigos. Delikatna
kapusta i miękka
wołowina w gęstym sosie sprawia, że zapominam o tradycyjnym bigosie
Składniki:1 kg
mięsa na gulasz
mąkamasłokubek
śmietanyduża główka
kapusty3 duże
pomidory1-2
cebulekminekkilka listków laurowych
cukier,
sól,
pieprzvegetaZaczynamy od przygotowania gulaszu jak kto lubi – u mnie jest zazwyczaj z
wołowiny. Przygotowujemy również sos – łyżkę
mąki podsmażamy z łyżką
masła, dodajemy
śmietanę, wlewamy do
mięsa i doprawiamy do smaku.W drugim garnku zalewamy poszatkowaną
kapustę wodą i gdy się zagotuje
wodę wylewamy. Dodajemy szklankę zimnej
wody,
liście laurowe,
kminek,
sól,
cukier,
pieprz i
vegetę (do smaku) i dusimy
kapustę do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory i poszatkowaną drobno
cebulkę.Mieszamy
kapustę z gulaszem i gotoweSmacznego