Wykonanie
składniki3 kg
ziemniaków surowych1 kg
ziemniaków ugotowanych1 kg
karkówki500 g podgardla500 g
boczku surowego w plastrach1 łyżka
bułki tartej3
jajka250 g
cebuliprzyprawa do mięsa mielonego
pieprz Kamis
sólcytryna1 łyżka
mąki ziemniaczanej Kupiec1 główka
kapusty takiej jak na gołąbki1 litr rosołuwykonanie1 kg
ziemniaków ugotować i zmielić lub przecisnąć przez praskę.Pozostałe 2 kg obrać i zetrzeć na tarce. Starte
ziemniaki odcisnąć przez pieluchę, nad miską i odstawić aby
skrobia opadła na dno.
Potem zlać
wodę znad
skrobii. Ugotowane, jeszcze ciepłe
ziemniaki wymieszać z surowymi, dodać dwa
jajka, łyżkę
mąki ziemniaczanej,
skrobię z miski. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Karkówkę i 1/2 kg podgardla zmielić, dodać 1
jajko, przesmażoną
cebulę, 1 łyżkę
bułki tartej. Doprawić
solą,
pieprzem, mieszanką ognistą,
przyprawą do mięsa mielonego.Z ciasta uformować placek na środek włożyć kulkę z
mięsa. Zawinąć w ciasto i uformować w podłużny kształt długości ok 8 cm. Następnie owinąć go plastrem
boczku, a następnie liściem z
kapusty, przygotowanym wcześniej tak jak przygotowuje się liście na gołąbki (ze sparzonej
kapusty). I tak mamy jakieś 30 buł. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym za lać rosołem i piec w piekarniku przez 1 h w temp 180 stopni. Z sosu, który powstał podczas pieczenia i
sosu pieczeniowego z
pomarańczą od
Winiar, przygotow ać sos do
pola nia buł .Po u pieczen iu wy ło żyć na talerz i pol ać sosem .