ßßß Cookit - przepis na Buły ziemniaczane w kapuście

Buły ziemniaczane w kapuście

nazwa

Wykonanie

składniki
3 kg ziemniaków surowych
1 kg ziemniaków ugotowanych
1 kg karkówki
500 g podgardla
500 g boczku surowego w plastrach
1 łyżka bułki tartej
3 jajka
250 g cebuli
przyprawa do mięsa mielonego
pieprz Kamis
sól
cytryna
1 łyżka mąki ziemniaczanej Kupiec
1 główka kapusty takiej jak na gołąbki
1 litr rosołu
wykonanie
1 kg ziemniaków ugotować i zmielić lub przecisnąć przez praskę.
Pozostałe 2 kg obrać i zetrzeć na tarce. Starte ziemniaki odcisnąć przez pieluchę, nad miską i odstawić aby skrobia opadła na dno.Potem zlać wodę znad skrobii. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki wymieszać z surowymi, dodać dwa jajka, łyżkę mąki ziemniaczanej, skrobię z miski. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Karkówkę i 1/2 kg podgardla zmielić, dodać 1 jajko, przesmażoną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem, mieszanką ognistą, przyprawą do mięsa mielonego.
Z ciasta uformować placek na środek włożyć kulkę z mięsa. Zawinąć w ciasto i uformować w podłużny kształt długości ok 8 cm. Następnie owinąć go plastrem boczku, a następnie liściem z kapusty, przygotowanym wcześniej tak jak przygotowuje się liście na gołąbki (ze sparzonej kapusty). I tak mamy jakieś 30 buł. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym za lać rosołem i piec w piekarniku przez 1 h w temp 180 stopni. Z sosu, który powstał podczas pieczenia i sosu pieczeniowego z pomarańczą od Winiar, przygotow ać sos do pola nia buł .
Po u pieczen iu wy ło żyć na talerz i pol ać sosem .
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/02/buy-ziemniaczane-w-kapuscie.html