ßßß Cookit - przepis na Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

nazwa

Wykonanie

Składniki ( na 16 klusek- 4 porcje):
1,5 kg obranych ziemniaków
1 jajko
200 ml mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
2 cebule
5 ząbków czosnku
3-4 łyżki oliwy
0,5 kg karkówki mielonej
2 czubate łyżeczki majeranku
pieprz do smaku
sól do smaku
Okrasa:
300 g boczku surowego wędzonego
2 cebule
kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi potrzeba)
Przygotowanie farszu:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli.
Gdy cebula jest gotowa, dodajemy mięso, rozprowadzamy je łyżką po całej patelni i podsmażamy około 3- 4 minuty. W międzyczasie całość mieszamy.
Dodajemy majeranek, pieprz i sól, całość mieszamy i podsmażamy jeszcze około 3 minuty. Farsz jest gotowy, gdy mięso zmieni kolor.
Farsz studzimy.
Wykonanie klusek:
1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki studzimy.
0,5 kg ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odsączamy na sitku. Sitkiem możemy przez chwilę poruszać, wykonując ruchy okrężne. Ułatwia to odsączenie nadmiaru soku.
Ziemniaki łączymy, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i całość dokładnie wyrabiamy.
Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kulki o średniej wielkości. Z tej ilości ziemniaków wyszło mi 16 klusek.
Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoniach na placek grubości około 0 , 5 - 0 , 6 mm. Na środek placka nakładamy około 2 czubatych łyżeczek farszu i zlepiamy brzegi, nadając pyzom kształt kluski podłużnej lub kulistej.
Pyzy wrzucamy partiami (po 5 - 6 sztuk) na osoloną gorącą wodę. Woda ma być wrząca, ale ma się gotować bardzo lekko. W przeciwnym wypadku pyzy mogą się rozpaść. Pyzy gotujemy około 11 minut.
Podajemy okraszone cebulką, boczkiem lub cebulką z boczkiem. Ja podałam je okraszone cebulką z boczkiem. W tym celu boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni (podczas podsmażania dodałam trochę oliwy). Gdy boczek był gotowy, dodałam cebulkę pokrojoną w kostkę. Całość lekko osoliłam i podsmażyłam na małym ogniu do zeszklenia cebuli.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/03/pyzy-z-miesem.html