Wykonanie
Składniki ( na 16 klusek- 4 porcje):1,5 kg obranych
ziemniaków1
jajko200 ml
mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki
soliSkładniki na farsz:2
cebule5 ząbków
czosnku3-4 łyżki
oliwy0,5 kg
karkówki mielonej2 czubate łyżeczki
majerankupieprz do smaku
sól do smakuOkrasa:300 g
boczku surowego wędzonego2
cebulekilka łyżek
oliwy (jeśli zachodzi potrzeba)Przygotowanie farszu:
Cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy do smaku i podsmażamy na
oliwie do zeszklenia
cebuli.Gdy
cebula jest gotowa, dodajemy
mięso, rozprowadzamy je łyżką po całej patelni i podsmażamy około 3- 4 minuty. W międzyczasie całość mieszamy.Dodajemy
majeranek,
pieprz i
sól, całość mieszamy i podsmażamy jeszcze około 3 minuty. Farsz jest gotowy, gdy
mięso zmieni kolor.Farsz studzimy.Wykonanie klusek:1 kg
ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem.
Ziemniaki studzimy.0,5 kg
ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odsączamy na sitku. Sitkiem możemy przez chwilę poruszać, wykonując ruchy okrężne. Ułatwia to odsączenie nadmiaru soku.
Ziemniaki łączymy, dodajemy
jajko,
mąkę ziemniaczaną,
sól i całość dokładnie wyrabiamy.Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kulki o średniej wielkości. Z tej ilości
ziemniaków wyszło mi 16 klusek.Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoniach na placek grubości około 0 , 5 - 0 , 6 mm. Na środek placka nakładamy około 2 czubatych łyżeczek farszu i zlepiamy brzegi, nadając pyzom kształt kluski podłużnej lub kulistej.Pyzy wrzucamy partiami (po 5 - 6 sztuk) na osoloną gorącą
wodę.
Woda ma być wrząca, ale ma się gotować bardzo lekko. W przeciwnym wypadku pyzy mogą się rozpaść. Pyzy gotujemy około 11 minut.Podajemy okraszone
cebulką,
boczkiem lub
cebulką z
boczkiem. Ja podałam je okraszone
cebulką z
boczkiem. W tym celu
boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni (podczas podsmażania dodałam trochę
oliwy). Gdy
boczek był gotowy, dodałam
cebulkę pokrojoną w kostkę. Całość lekko osoliłam i podsmażyłam na małym ogniu do zeszklenia
cebuli.Smacznego :)