Wykonanie
Placki ziemniaczane zna każdy. Ja pamiętam je z dzieciństwa jedzone najczęściej z
cukrem. Teraz jadam je raczej w wersji wytrawnej.Te placuszki z wyglądu nie przypominają moich "maminych", bo ona tarła
ziemniaki na drobnej tarce, a ja robię to na jarzynowej. Nie przepadam za tarciem na tarce, a na jarzynówce robi się to po prostu szybciej ;)
Składniki:1 kg
ziemniaków2
cebule2
jajka1 - 2 łyżki
mąki ziemniaczanejsólpieprzZiemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, a następnie dobrze odciśnij
wodę.
Dodaj startą na drobnych oczkach
cebulę,
jajka, a
potem mąkę. Dopraw
solą i
pieprzem.
Smaż na rozgrzanym
oleju z obu stron. Zdejmuj z patelni i układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny