ßßß Cookit - przepis na Pyzy polskowolskie z mięsem

Pyzy polskowolskie z mięsem

nazwa

Wykonanie

Dawno ich nie robiłam. Nie jadłam też dawno. Zobaczyłam jednak u kogoś na stołówkowym talerzu w pracy i pomyślałam, że trzeba w końcu zrobić. Tym bardziej, że nadarzała się ku temu okazja w postaci Gotowania po polsku pod patronatem zPierwszegoTłoczenia . Nie wiem czy wiecie, ale pyzy z mięsem są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego . Te oryginalne są podłużne, ale u mnie wystąpiły w formie okrągłej.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
mąka ziemniaczana (w zależności od rodzaju ziemniaków, u mnie było to około 10 dag)
30 - 40 dag mięsa wieprzowego (mielonego)
cebula
sól, pieprz
Wykonanie:
Około ¾ porcji ziemniaków obrać, ugotować, wystudzić i rozgnieść. Pozostałą część ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce i odcedzić na lnianej ścierce. Następnie łączymy ziemniaki gotowane i tarte z dodatkiem mąki ziemniaczanej, jajek i soli do smaku. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę.
Farsz - mięso gotujemy, przekręcamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na kuleczki równej wielkości w każdej robimy dołek w który wkładamy farsz i rękami formujemy pyzę podobną do gomółki masła. Przygotowane pyzy wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy drewnianą łyżką na sito, odcedzamy i przekładamy na półmisek. Podajemy do spożycia polane tłuszczem ze skwarkami i cebulką.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/11/Pyzy-polskowolskie-z-miesem.html