Wykonanie
składniki3 kg
ziemniaków surowych1 kg
ziemniaków ugotowanych1 kg
karkówki750 g podgardla1 łyżka
bułki tartej3
jajka1/2 kg
cebuliprzyprawa do mięsa mielonego Appetita
pieprz Kamismieszanka ognista Kamis
sól Kamis
cytryna1 łyżka
mąki ziemniaczanej Kupiecpielucha tetrowa do odciskania
ziemniakówsposób wykonania1 kg
ziemniaków gotujemy następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do
mięsa, na drobnych oczkach.Pozostałe 2 kg obieramy i ścieramy na tarce.
Potem starte
ziemniaki odciskamy przez pieluchę nad miską i ją odstawiamy aby
skrobia opadła na dno. Tu przyda się siła męskich rąk. Do odciskania, nie odstawiania. :)
Potem zlewamy… nie, nie dalszą robotę ale
wodę znad
skrobi. :pUgotowane, jeszcze ciepłe
ziemniaki mieszamy z surowymi, dodajemy dwa
jajka, łyżkę
mąki ziemniaczanej,
skrobię z miski. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Karkówkę i 1/2 kg podgardla mielimy w maszynce elektrycznej Zelmera dodajemy 1
jajko, przesmażoną
cebulę, 250g, 1 łyżkę
bułki tartej. doprawiamy
przyprawami (
solą,
pieprzem, mieszanką ognistą Kamis,
przyprawą do mięsa mielonego Appetita )W dłoń bierzemy trochę ciasta, formujemy placuszek, na środek kładziemy
mięsko. Zawijamy w ciasto i formujemy coś na kształt
ogórka albo cygara i obtaczamy w
mące. Zagotowujemy spory gar osolonej
wody. Za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy nasze kartacze do garnka i gotujemy od ich wypłynięcia około 15 minut. lub dłużej ale to zależy od wielkości kartacza Z tym, że po jakichś pięciu minutach trzeba sprawdzić czy nie przykleiły się do dna. Wystarczy w tym celu poruszać kartacze łyżką.Zasmażka. Pozostałe 250g podgardla kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem kilku łyżek
oleju. Jak już się podsmaży to dorzucamy drobno pokrojoną
cebulkę, pozostałe 25dag i szklimy ją. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Ja lubię z dużą ilością
pieprzuW ten oto sposób mamy jakieś 30 kartaczy, gotowe do serwowania. Czyli imprezkę czas rozkręcić.