ßßß Cookit - przepis na składany sernik z bezą i miodem

składany sernik z bezą i miodem

nazwa

Wykonanie

Sernik na bogato. Jest w nim wszystko, co kochają wielbiciele słodkości. Miodowe ciasto, delikatny budyń, ser i beza przełamane lekko kwaśną domową konfiturą brzoskwiniową. Jest to spora dawka kalorii ale przecież takich serników nie pieczemy na co dzień. Za to na świąteczny lub imprezowy stół nada się doskonale. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne i najlepiej składać je z czyjąś pomocą, żeby placki się nie połamały.
* przepis autorski mojej mamy
*foremka 25*34 cm
Składniki: na ciasto miodowe:
500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej na sernik:
1 kg sera na sernik
6 jajek
125 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
szczypta soli na masę budyniową:
750 ml mleka
40 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
3 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła na bezę:
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka octu lub soku z cytryny
dodatkowo:
200 g kwaśnej gęstej konfitury
Przygotować ciasto: Mąkę przesiać, sodę wymieszać z mlekiem. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić ciasto na dwie części. Obie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Na jedną część nałożyć konfiturę. Oba placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut aż będą rumiane.
W tym czasie przygotować bezę: białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek bez dżemu wystygnie nałożyć na niego pianę i wstawić do piekarnika. Piec w 160*C około 10 minut a następnie suszyć w 140*C (lub niższej, w zależności od tego jak mocno piecze Wasz piekarnik) jeszcze około 30-40 minut.
Przygotować placek serowy (najlepiej upiec go dzień wcześniej): masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać żółtka i budyń. Białka ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem. Masę wylać do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około godziny. Wystudzić.
Masa budyniowa: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka zmiksować z połową mleka. Resztę zagotować i ugotować na nim budyń. Do gorącego wmiksować masło. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto z konfiturą i przykryć sernikiem. Na to wyłożyć drugą część masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić do wystudzenia. Najlepiej kroić na drugi dzień.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/skadany-sernik-z-beza-i-miodem.html