Wykonanie
Sernik na bogato. Jest w nim wszystko, co kochają wielbiciele słodkości.
Miodowe ciasto, delikatny
budyń,
ser i
beza przełamane lekko kwaśną domową
konfiturą brzoskwiniową. Jest to spora dawka kalorii ale przecież takich serników nie pieczemy na co dzień. Za to na świąteczny lub imprezowy stół nada się doskonale. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne i najlepiej składać je z czyjąś pomocą, żeby placki się nie połamały.* przepis autorski mojej mamy*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto
miodowe:500 g
mąki200 g
cukru200 g
masła2
jajka1
żółtko2 łyżki
miodu2 łyżki
mleka2 łyżeczki
sody oczyszczonej na sernik:1 kg
sera na sernik6
jajek125 g
masła1 szklanka
cukru1 opakowanie budyniu
śmietankowegoszczypta
soli na masę budyniową:750 ml
mleka40 g
mąki ziemniaczanej40 g
mąki pszennej3
żółtka3 łyżki
cukru200 g
masła na
bezę:4
białka3/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soliłyżka
mąki ziemniaczanejłyżka
octu lub
soku z cytrynydodatkowo:200 g kwaśnej gęstej
konfituryPrzygotować ciasto:
Mąkę przesiać,
sodę wymieszać z
mlekiem. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić ciasto na dwie części. Obie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Na jedną część nałożyć
konfiturę. Oba placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut aż będą rumiane.W tym czasie przygotować
bezę:
białka ubić z
cukrem i
solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet. Kiedy placek bez
dżemu wystygnie nałożyć na niego pianę i wstawić do piekarnika. Piec w 160*C około 10 minut a następnie suszyć w 140*C (lub niższej, w zależności od tego jak mocno piecze Wasz piekarnik) jeszcze około 30-40 minut.Przygotować placek
serowy (najlepiej upiec go dzień wcześniej):
masło utrzeć z
cukrem na puch, następnie dodawać
żółtka i
budyń.
Białka ubić z
solą na sztywną pianę i delikatnie połączyć z
serem. Masę wylać do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około godziny. Wystudzić.Masa budyniowa:
mąkę,
mąkę ziemniaczaną,
cukier i
żółtka zmiksować z połową
mleka. Resztę zagotować i ugotować na nim
budyń. Do gorącego wmiksować
masło. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto z
konfiturą i przykryć sernikiem. Na to wyłożyć drugą część masy i nakryć
ciastem z
bezą. Odstawić do wystudzenia. Najlepiej kroić na drugi dzień.