Wykonanie
Składniki:- 1 szklanka
kaszy jaglanej- 2 szklanki
mleka- szczypta
szafranu- ok. 200g obranej dyni- 2 łyżki
miodu- szczypta
gałki muszkatołowej- 1/3 łyżeczki
cynamonu- szczypta
soli- 3-4
figi- 2 łyżki
masłaSposób przygotowania:1.
Dynię kroimy w kostkę, zalewamy
mlekiem, dodajemy wszystkie
przyprawy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.2. Gdy
dynia będzie miękka, miksujemy na gładko.3.
Kaszę kilka
razy płuczemy, później wsypujemy ją do zmiksowanej dyni i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając, aż zostanie wchłonięty cały płyn (w razie potrzeby można dolać odrobinę więcej
mleka). Do gotowej
kaszy dodajemy
miód, mieszamy.4. Każdą
figę kroimy na cztery części, następnie karmelizujemy je na
maśle.
Kaszę wykładamy na talerze, podajemy ją z
figami, można posypać jeszcze
cynamonem.Inspiracja:slodki-kompromis