Wykonanie
Jako, że ostatnio pofolgowałam z jedzeniem, dziś postanowiłam zrobić sobie dzień lekki i nietuczący. Pogoda wciąż nie dopisuje, co sprawia, że częściej niż zwykle mam ochotę na coś słodkiego. Łącząc przyjemne z pożytecznym na kolację zrobiłam
kaszę jaglaną na
mleku.
Kasza jaglana jest cudowna: oczyszcza organizm z toksyn, ma wiele witamin i
soli mineralnych,
białka i węglowodanów złożonych. Sprzyja osobom odchudzającym się, a dzięki temu, że zawiera krzemionkę, ma świetny wpływ na naszą cerę, paznokcie i zęby.
Kasza jaglana to także cenne antyoksydanty, czyli związki, które chronią przed ryzykiem zachorowaniem na nowotwory, choroby układy krążenia, cukrzycę.Cud -
miód normalnie :)-
kasza jaglana-
mleko-
otręby pszenne-
śliwki suszone-
sól-
cynamon- opcjonalnie kapka
mioduDo garnka wlewamy odrobinę
wody (tylko tyle, aby zakryła dno). Gdy
woda się zagotuje, wlewamy
mleko i wsypujemy
kaszę (ostrożnie z ilością, bo
kasza zwiększa swoją objętość pod wpływem gotowania) i lekko je solimy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone
suszone śliwki,
otręby i
cynamon. Ewentualnie po lekkim przestudzeniu możemy dodać łyżeczkę
miodu (
miód traci we wrzątku swoje właściwości odżywcze)Smacznego!