Wykonanie
Kanapki, jajecznica,
jogurt i
bułka, to najpopularniejsze śniadania. Ale powiedzmy sobie szczerze - ileż można?? W kółko jeść to samo? Nawet najbardziej apetyczne kanapki nadal zostaną kanapkami, a jedzone czwarty raz w tym tygodniu nie cieszą już tak bardzo. Dlatego alternatywą jest danie
mleczne, takie jak dzisiejsza
kasza jaglana z
jabłkami i
cynamonem. Jest lekkostrawna, pyszna, i bardzo bardzo zdrowa. Dowiedziałam się dziś, że
kasza jaglana ma mnóstwo witaminy C i jako jedyna z
kasz ma działanie zasadotwórcze, czyli odkwasza organizm. No i w ogóle, jest super korzystna dla ciała i ducha.Dlatego warto czasem zjeść na śniadanie coś zdrowego, żeby dobrze zacząć dzień i poczuć sporą dawkę energii. Dodałam
jabłka i
cynamon, ale równie dobre będzie z
bakaliami lub np. z
bananem i może nawet czekoladą? Trzeba będzie spróbować.
Potrzebne składniki:- pół szklanki
kaszy jaglanej- pół litra
mleka- duże
jabłko-
cynamon- łyżka
mioduMleko zagotować w rondlu i wsypać
kaszę, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, po czym dodać starte
jabłko i gotować jeszcze 10 minut.
Kasza wchłonie większość
mleka i spęcznieje. Przełożyć do miseczki, posypać
cynamonem i polać
miodem.