Wykonanie

Smakuje wspomnieniami.
Lubię taką gęstawą, ale z wyraźnie wyczuwalną
dynią i lekko słonawą,
ale też odrobinę słodką. Do tego zacierki i zajadam przenosząc się w czasie:).
przepis własny
1.5 szklanki
mleka3/4 szklanki puree z dyni*
1 łyżeczka
masła1 łyżka
cukru z
wanilią ( można zastąpić
miodem)
1/4 łyżeczka
soliszczypta startej
gałki muszkatołowej

Gotujemy
mleko z
masłem, dosładzamy i solimy.
Kiedy się zagotuje dodajemy partiami puree z dyni i mieszamy,
krótko gotujemy na wolnym ogniu. Gotowe.
Podajemy z zacierkami, posypujemy startą
gałką muszkatołową.
Możemy zmienić ilość
mleka i puree, ja lubię tę zupę gęstawą
(konsystencji zbliżonej do
śmietanki kremówki).
* możemy użyć gotowe lub obgotować kawałki dyni obranej ze skórki do miękkości i dobrze zmiksować. Ja użyłam mrożonej dyni w kawałkach, z tegorocznej jesieni:)