Schab faszerowany śliwkami zna na pewno każdy z Was, ja przygotowuję taki schab smarując go dodatkowo powidłami. Dzisiaj proponuję schab pieczony z morelami i śliwkami, który prezentuje się o wiele ciekawiej, ale też jest bardzo smaczny.przepis na Wigilię i Boże Narodzenie1,5 kg schabususzone morele - około 10 sztuksuszone śliwki - około 10 sztukłyżka majerankułyżeczka pieprzu naturalnegopół łyżeczki pieprzuziołowegołyżeczka suszonego czosnkupłaska łyżeczka soli2 łyżki oliwyDługim nożem o wąskim ostrzu zrobić w schabie 2 nacięcia na tej samej wysokości, tak by się nie stykały, tworząc kieszonki na suszone owoce.W jedną kiszonkę wkładać jedna po drugiej suszone śliwki, a w drugą morele.Oliwę wymieszać z przyprawami i mieszanką natrzeć mięso z każdej strony.Zostawić mięso w marynacie na całą noc.Włożyć mięso w worek do pieczenia, zamknąć i piec w temp. 180 st. przez 1,5 godziny.Po wystudzeniu mięso kroić w plastry.