Wykonanie
Domowe sushi wymaga pewnych umiejętności i cierpliwości, ale może być doskonałym pomysłem na wspólne spędzenie wieczoru na zwijaniu rolek, a
potem wspólnej degustacji. Jak zrobić sushi? Przepis znajdziecie niżej, wykorzystałam swoją wiedzę, którą zdobyłam podczas warsztatów sushi.
0,5 kg
ryżu do sushi7 łyżek
octu ryżowego4 łyżki
cukrudużą szczyptę
solinoridodatki np.:300 g świeżego filetu z
łososiaogórek świeży
mangosurimi
sałataserek kiri lub philadelphiawasabimarynowany
imbirsos sojowyRyż należy wsypać do garnka, zalać
wodą, przemieszać ręką i wylać
wodę - czynność powtórzyć kilkakrotnie aż
woda będzie czysta i wylać ją.Zalać
ryż wodą tak aby był przykryty.Gotować pod przykryciem w garnku z grubym dnem przez 15 minut - nie mieszać, a następnie zdjąć z palnika i odstawić na kolejne 15 minut pod przykryciem.
Ocet ryżowy z
cukrem i
solą połączyć, wlać do garnuszka i podgrzać do rozpuszczenia się
cukru i
soli, odstawić do ostygnięcia.
Ryż po odstaniu przełożyć do drewnianej (ewentualnie plastikowej) miski, wlać do niego sos z
octu ryżowego, a następnie wymieszać tak by nie uszkodzić ziarenek
ryżu (czyli czesać
ryż - drewnianą szpatułką) i zostawić do ostygnięcia.Z
łososia odkroić skórę i wyjąć ewentualne ości, a następnie pokroić
rybę na paseczki (jeśli nie macie pewności, co do świeżości to zgrillujcie
rybę).
Ogórka nie obierać ze skórki, ale wydrążyć miąższ i następnie pokroić w cienkie paseczki.
Mango obrać ze skórki, pokroić w długie paski.Matę
bambusową owinąć folią (zapomniałam o tym, da się, ale jest trudniej).Przygotować sobie miseczkę z
wodą do moczenia rąk przed każdym dotknięciem
ryżu, który jest bardzo kleisty.Na macie ułożyć
nori (polecam przekroić na pół), a następnie na 3/4
nori wykładamy cienko
ryż, tak by przykrywał
nori.W połowie
ryżu ułożyć wybrane składniki np. liść
sałaty, kawałek
ryby,
ogórek (przed nałożeniem składników można na
ryżu zrobić pasek z wasabi, wysmarować palcem).Teraz zawijanie - palcami chwycić matę i nadzienie sushi, matę zawinąć za nadzienie i lekko docisnąć, a
potem już rolować do prawie końca.Koniec
nori bez
ryżu zwilżyć
wodą by lepiej się skleił, skończyć zawijanie.
Ostrym nożem pokroić rolkę na kawałki.Podawać na drewnianej desce lub talerzach do sushi, w osobnej miseczce nalać
sos sojowy (w którym namaczamy rolki od strony algi) i oddzielnie podać marynowany
imbir (do przegryzania
między różnymi rolkami dla przełamania smaku).
Wyżej na zdjęciach moje pierwsze poczynania, a tu niżej kolejny raz, jak widać troszkę lepsze kształty :).