Wykonanie
Całą ciążę i okres karmienia piersią chodziło za mną sushi. Pierwszy raz po ponad 10 miesiącach abstynencji zjadłam na wakacjach i popłynęłam :D teraz już musi wrócić do mojego menu na stałe ;)
Składniki:- 4 szt
nori (sprasowane algi)-
ryż do sushi - około 125 g-
ocet ryżowy (około 25 ml)-
cukier - 1.5 łyżki- szczypta
soli- wasabi- marynowany
imbir-
sos sojowy"nadzienie":-
łosoś-
mango-
melon- paluszki
krabowe-
awokado-
papryka-
ogórek-
serek typu philadelphiaPotrzebne też nam będą:- ostry nóż bez ząbków- mata bambusowa do rolowania- pałeczki :)
Ryż gotujemy w następujących proporcjach: 1 szklanka
ryżu: 1.5 szklanki
wody.
Ryż gotujemy przez około 10 min na wolnym ogniu. Po tym czasie wyłączamy ogień, przykrywamy garnek na kolejne 10 min. Do ugotowanego
ryżu dodajemy
ocet ryżowy wymieszany ze szczyptą
soli i
cukrem. Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne jest aby
ryż ostygnął, bo inaczej algi będą gumowe.Na macie bambusowej kładziemy
nori, następnie wykładamy cienką warstwę
ryżu (ostudzonego!). Na dolnym brzegu kładziemy składniki wg własnych upodoba, u mnie:1.
łosoś,
mango,
awokado,
papryka2. paluszki
krabowe,
melon,
serek philadelphia,
paprykaSkładniki muszą być pokrojone w długie paseczki. Zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.Kroimy na 4-6 kawałków i voila :)Jemy z
chrzanem wasabi i
sosem sojowym. Pomiędzy kawałkami sushi przegryzamy marynowany
imbir :)SMACZNEGO!!!