Wykonanie
Drugi raz z
drożdżami.Bałam się.Jednak eksperyment udany.Wszystkim smakowało!Misja zakończona sukcesem.Wspólne ugniatanie ciasta.Czysta przyjemność.Pizza na cienkim spodzieinspiracja
ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
oleju3/4 łyżeczki
solisos pomidorowy:około pół słoiczka
koncentratu pomidorowego3 łyżki
wodyłyżeczka
oreganopół kosteczki czosnkowej Knorra
sos czosnkowy:4 łyżki
majonezu2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego4 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę (albo kostka czosnkowa Knorr)1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazyliiduża szczypta
cukruszczypta
soli i
pieprzukilka kropel
oliwyfarszco kto lubi, a u nas:
szynka pokrojona w paseczkipół puszki
kukurydzy (odcedzona)1 mała
cebula pokrojona w piórkapół
papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
ser starty w plasterkiząbek
czosnku pokrojony w krążkiWszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.Rozwałkować ciasto dość cienko.Składniki na sos wymieszać ze sobą.Ciasto na pizzę ułożyć na natłuszczonej blaszce.Ciasto posmarować
sosem pomidorowym.Układać składniki na farsz według uznania.Piec w temp. 180st. przez ok.20min.