ßßß Cookit - przepis na Äppeltarta- Szwedzki tort jablkowy

Äppeltarta- Szwedzki tort jablkowy

nazwa

Wykonanie

Na moje urodziny- tym razem swietowalam w stylu skandynawskim. Mowie wam: Palce lizac!
Na forme o srednicy 26 cm:
spod biszkoptowy:
3 jajka
3 lyzki zimnej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
100 g cukru
75 g maki
masa jablkowa:
1 kg kwaskowatych jablek
1 opakowanie cukru waniliowego
2 lyzki soku z cytryny
50 g cukru
150 g masla
100 g dzemu z zurawin
1 opakowanie budyniu waniliwego bez cukru (na 500 ml mleka)
200 g smietany kremowej
czekoladowa posypka
Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka ubic z 50 g cukru, woda i cukrem waniliowym na puszysta mase. Bialka ubic na szytwno ze szczypta soli wsypujac stopniowo cukier. Dodawac stopniowo piane z bialek do zoltek wraz z przesiana maka i wymieszac lekko lyzka. Przelozyc ciasto do natluszczonej i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C ( z termoobiegiem- 160°) ok. 15-20 minut. Wystudzic i wyjac z foremki.
Jablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej, wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Budyn wymieszac ze 125 ml zimnej wody. Dodac jablka i pokrojone maslo, wymieszac. Zagotowac mieszajac, gotowac mieszajac 1-2 minuty, wystudzic. Biszkopt posmarowac dzemem zurawinowym, nastepnie zalozyc obrecz do tortow i wylozyc mase jablkowa. Wstawic do lodowki do stezenia na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posmarowac ubita smietana i posypac czekoladowa posypka.
Przepis z: "Meine Familie & ich" Nr 11/2013
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/11/ppeltarta-Szwedzki-tort-jablkowy.html