Szparagi z sosem holenderskim - majowy klasyk, nieziemsko smaczny, ale bardzo kaloryczny lepiej zostawić na wyjątkowe okazje. Na co dzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów. Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białymmięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania!Składniki:pęczek ugotowanych szparagów150-200 g truskawek2 łyżki ciemnego octu balsamicznego1 łyżka miodu lub syropu z agawypieprz z młynkaszczypta soli- opcjonalnieposiekane zioła- opcjonalnieWykonanie:szparagi zielone lub białe można ugotować wg przepisu podanego tutajzielone szparagi przygotowałam w expresowym tempie na patelni, po przepis zapraszam tutajtruskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. Dodać ocet, miód, pieprz i ewentalnie posiekane drobno zioła (np. miętę) i wymieszaćpodawać w dzbanuszku do polania na talerzuSMACZNEGO !