Wykonanie
Składniki:- 2
polędwiczki wieprzowe- 30dag
truskawek- 2 łyżki
octu balsamicznego- 1 łyżka
miodu- 1/2 szklanki
bulionu-
bazylia-
sól i
pieprz-
oliwaSposób przygotowania:1.
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Przyprawiamy je
solą,
pieprzem,
bazylią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.2. Następnie
polędwiczki podsmażamy na
oleju, aż się zrumienią i nie będą surowe, przekładamy do garnka. Na tej samej patelni wrzucamy pokrojone
truskawki, chwilę smażymy, później dodajemy
bulion,
miód,
ocet i dusimy, aż powstanie gęsty sos. Na końcu przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Przed podaniem
polędwiczki chwilę podgrzewamy, następnie wykładamy na talerz i polewamy sosem
truskawkowym.