Wykonanie
Grillowanie
szparagów na patelni grillowej to chyba mój ulubiony sposób na przygotowanie tego warzywa (inne potrawy: tutaj i tutaj):
szparagi pozostają jędrne i chrupiące; są intensywnie zielone, a gdzieniegdzie delikatnie przypieczone.
Słodycz truskawek, złamana słodko-kwaśnym smakiem crema di balsamico doskonale uzupełnia charakterystyczny smak
szparagów. Z kolei delikatna,
mleczna i miękka
mozzarella stanowi dla chrupiących łodyżek ciekawy kontrast strukturalny.Jest to idealne danie na lekką kolację w upalne dni.
Składniki na 2 porcje10-12
szparagów (pół pęczka)1 kula (125 g)
mozzarellikilka
truskawekkilka listków
bazyliicrema di balsamicoNa dressing:1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergine1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka płynnego
miodusól,
pieprz (polecam świeżo zmielony zielony)PrzygotowanieRozgrzać patelnię grillową.
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać im zdrewniałe końce.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na plasterki (plasterki brzegowe zjeść od razu :).
Mozzarellę pokroić w plastry grubości ok. 5 mm.
Szparagi grillować na patelni grillowej przez ok. 8 minut (zależy od grubości łodyżek) do czasu, aż powstaną na nich charakterystyczne przypieczone prążki, a same
szparagi nabiorą intensywnego zielonego koloru.W czasie, gdy
szparagi się grillują (od czasu do czasu należy je obrócić, aby były równomiernie zgrillowane) przygotować dressing: w małej filiżance energicznie wymieszać wszystkie składniki do połączenia.Podanie
Szparagi ułożyć równolegle na talerzach. Hojnie skropić dressingiem. Najwygodniej posmarować
szparagi dressingiem, używając silikonowego pędzelka do marynat.Na szparagach ułożyć plastry
mozzarelli, a na nich
truskawki.Całość skropić crema di balsamico i posypać odrobiną świeżo zmielonego
pieprzu.Na wierzchu ułożyć listki
bazylii.Smacznego!