Wykonanie
Najpierw był
szpinak i paczka
truskawek. Zastanawiałam się co można przygotować z tych produktów, początkowo ich nie łączyłam. Przeglądałam różne przepisy aż natknęłam się na ten, na jednym z moich ulubionych blogów Kwestia Smaku, który stanowił dla mnie inspirację kuchennej działalności oraz założenia własnego, skromnego bloga o tych poczynaniach. Bardzo lubię ten blog ze względu na mnogość oryginalnych i nietuzinkowych przepisów oraz fantastyczne zdjęcia, które bardziej przyciągają wzrok i stymulują żołądek niż cokolwiek innego;)2 garście
szpinaku lub tyle ile potrzeba do wyłożenia płaskiej miski w której będziemy podawać
sałatkę50 dkg
truskawek1 kulka mozarrelligarstka migdałow w płatkach1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
cukru1 łyżka
miodu2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
kakaosól,
pieprzSos
czekoladowo-
truskawkowyDo małego rondelka wlać
miód,
ocet balsamiczny i
kakao, dokładnie wymieszać. Dodać 15 dkg pokrojonych
truskawek, szczyptę
pieprzu i podgrzewać do momentu zagotowania. Gdy sos się zagotuje zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, a następnie dokładnie zmiksować.W płaskiej misce ułożyć warstwę
szpinaku, na niej warstwę "podartej" na paski mozarrelli. Na
ser położyć
jogurt, popruszyć delikatnie
solą i
pieprzem. Następnie ułożyć
truskawki pokrojone w plasterki i lekko posypać
cukrem i uprażonymi na patelni
płatkami migdałów. Polać sosem
czekoladowo -
truskawkowym.Podawać.
Smacznego!