ßßß Cookit - przepis na Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry

Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie za mało na blogu mam ryb i owoców morza. Uwielbiam je, niestety mój ukochany nie podziela mojej miłości, dlatego przygotowuję je praktycznie tylko dla siebie. Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające curry z łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybkie curry z łososiem
(4 porcje)
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego
1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chilli cayenne
400 g puszka krojonych pomidorów
5 liści curry
250 ml bulionu rybnego lub drobiowego
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru brązowego
sok z 1 limonki
900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę
sól i pieprz
liście kolendry do podania
opcjonalnie makaron ryżowy do podania
Przygotowanie:
W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.
Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry i 1 łyżeczkę soli, po czym wlej bulion wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym posypane świeżą kolendrą.
Smacznego!
English version
Easy salmon curry
(4 servings)
Ingredients:
2 tablespoons olive oil or other vegetable oil
1 large onion, finely chopped
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon ground turmeric
1/2 teaspoon cayenne pepper
400 g tin chopped tomatoes
5 curry leaves
250ml chicken or fish stock
200 ml coconut milk
1 teaspoon brown sugar
juice of 1 lime
900 g skinless salmon fillet, cut into 3 cm cubes
salt and pepper
coriander leaves for serving
cooked rice noodles for serving
Preparation:
Heat the oil in a large pan over a medium-low heat. Add the onion and cook, stirring occasionally, for 5 minutes or until translucent. Add the ground coriander, cumin and turmeric, and cook, stirring, for another 2 minutes.
Add the cayenne, tomatoes, curry leaves and 1 teaspoon salt, then pour in the stock and coconut milk. Cook, stirring frequently, for 10 minutes, next add the sugar and lime juice and cook for 1–2 minutes.
Meanwhile add the salmon to the pan and simmer for 2–3 minutes, then remove from the heat. Set aside for 5 minutes to allow the salmon to finish cooking, season with salt and pepper to taste.
Garnish with coriander leaves and serve with rice or rice noodles.
Enjoy!
Share the post "Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry"
Źródło:http://karmelowy.pl/szybkie-curry-z-lososiem-easy-salmon-curry