Wykonanie
Zdecydowanie za mało na blogu mam ryb i
owoców morza. Uwielbiam je, niestety mój ukochany nie podziela mojej miłości, dlatego przygotowuję je praktycznie tylko dla siebie. Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające
curry z
łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam!Scroll down for recipe in English
Szybkie
curry z
łososiem(4 porcje)Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek i innego
oleju roślinnego1 duża
cebula, posiekana w drobną kostkę1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
chilli cayenne400 g puszka krojonych
pomidorów5 liści
curry250 ml
bulionu rybnego lub drobiowego200 ml
mleka kokosowego1 łyżeczka
cukru brązowegosok z 1
limonki900 g fileta z
łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę
sól i
pieprzliście
kolendry do podaniaopcjonalnie
makaron ryżowy do podaniaPrzygotowanie:W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu
oliwę, włóż
cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną
kolendrę,
kmin i
kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.Następnie wmieszaj
cayenne,
pomidory, liście
curry i 1 łyżeczkę
soli, po czym wlej
bulion wraz z
mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj
sok z limonki i
cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.Po tym czasie dodaj do sosu
łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby
łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.Podawaj danie z
ryżem lub
makaronem ryżowym posypane świeżą
kolendrą.Smacznego!
English versionEasy salmon
curry(4 servings)Ingredients:2 tablespoons
olive oil or other vegetable oil1 large onion, finely chopped1 teaspoon ground coriander1 teaspoon ground cumin1 teaspoon ground turmeric1/2 teaspoon
cayenne pepper400 g tin chopped tomatoes5
curry leaves250ml chicken or fish stock200 ml coconut milk1 teaspoon brown sugarjuice of 1 lime900 g skinless salmon fillet, cut into 3 cm cubessalt and peppercoriander leaves for servingcooked rice noodles for servingPreparation:Heat the oil in a large pan over a medium-low heat. Add the onion and cook, stirring occasionally, for 5 minutes or until translucent. Add the ground coriander, cumin and turmeric, and cook, stirring, for another 2 minutes.Add the
cayenne, tomatoes,
curry leaves and 1 teaspoon salt, then
pour in the stock and coconut milk. Cook, stirring frequently, for 10 minutes, next add the sugar and lime juice and cook for 1–2 minutes.Meanwhile add the salmon to the pan and simmer for 2–3 minutes, then remove from the heat. Set aside for 5 minutes to allow the salmon to finish cooking, season with salt and pepper to taste.Garnish with coriander leaves and
serve with rice or rice noodles.Enjoy!
Share the post "Szybkie
curry z
łososiem / Easy salmon
curry"