ßßß Cookit - przepis na Orzechowe drożdżówki z makiem

Orzechowe drożdżówki z makiem

nazwa

Wykonanie

Drożdżówki przygotowane na wyjątkowym cieście - bo orzechowym, z bogactwem bakalii i aromatycznej skórki pomarańczowej z powodzeniem mogą zastąpić niejeden makowiec. Pięknie zaprezentują się również na świątecznym stole. Co ważne, bułeczki długo zachowują swoją świeżość. Przygotowanie masy makowej przebiegnie dużo szybciej i sprawniej, jeśli sięgniemy po zmielony mak.To doskonała opcja dla tych, którzy tak jak ja nie przepadają za gotowymi masami makowymi i wolą sami skomponować smaki swojego makowego nadzienia. Do dzieła ;) .
Składniki ma ok. 25 dużych bułeczek:
· 2 szklanki mleka
· 70 g świeżych drożdży
· szklanka cukru
· 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
· 200 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
· 3 duże/ lub 5 małych jajek + 1 jajko do posmarowania ciasta
· 100 g zmielonych orzechów włoskich
· 100 g zmielonych nerkowców
Uprażone orzechy- włoskie i nerkowce blendujemy. Z miksu orzechów odkładamy 2 czubate łyżki do farszu.
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy masło, zmielone orzechy i jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdą postępujemy taka samo - przekładamy na blat posypany mąką. Ponownie lekko zarabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy go dość cienko połową masy makowej i zawijamy jak na roladę wzdłuż dłuższego boku. Z rolady wycinamy bułeczki:
1. możemy wycinać kawałki w kształcie litery V, gdzie krótszy bok będzie miał ok. 2cm, a szerszy ok. 5 cm. Następnie bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szerszym bokiem do dołu. Za pomocą trzonka drewnianej łyżki dociskamy krótszy bok, który znajduje się teraz na górze. W ten sposób boki drożdżówek uniosą się ładnie do góry.
2. Roladę możemy poporcjować na 2-3 cm kawałki, każdy lekko wyciągamy i zawijamy dookoła własnej osi, następnie układamy na blasze.
Bułeczki pozostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Po tym czasie drożdzówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 25 minut. Lekko ciepłe dekorujemy lukrem (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze) oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.
Masa makowa:
· 400 g zmielonego maku
· niepełne 2 szklanki mleka
· łyżka masła
· 3 łyżki miodu malinowego
· 3 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
· 2 łyżki powideł śliwkowych
· 2 czubate łyżki zmielonego miksu orzechów włoskich i nerkowca
· 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
· 100 g rodzynków w czekoladzie
Mak zalewamy mlekiem i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Dodajemy miód, cukier, mleko skondensowane, powidła i masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Kiedy masę ściągniemy z ognia dodajemy zmielone orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/orzechowe-drozdzowki-z-makiem.html