Wykonanie
Drożdżówki przygotowane na wyjątkowym cieście - bo
orzechowym, z bogactwem
bakalii i aromatycznej
skórki pomarańczowej z powodzeniem mogą zastąpić niejeden makowiec. Pięknie zaprezentują się również na świątecznym
stole. Co ważne, bułeczki długo zachowują swoją świeżość. Przygotowanie masy makowej przebiegnie dużo szybciej i sprawniej, jeśli sięgniemy po zmielony
mak.To doskonała opcja dla tych, którzy tak jak ja nie przepadają za gotowymi masami makowymi i wolą sami skomponować smaki swojego
makowego nadzienia. Do dzieła ;) .Składniki ma ok. 25 dużych bułeczek:· 2 szklanki
mleka· 70 g świeżych
drożdży· szklanka
cukru· 1 kg + 1 szklanka
mąki pszennej· 200 g rozpuszczonego, przestudzonego
masła· 3 duże/ lub 5 małych
jajek + 1
jajko do posmarowania ciasta· 100 g zmielonych
orzechów włoskich· 100 g zmielonych
nerkowcówUprażone
orzechy- włoskie i
nerkowce blendujemy. Z
miksu orzechów odkładamy 2 czubate łyżki do farszu.
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy
cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do
mąki, dodajemy
masło, zmielone
orzechy i
jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdą postępujemy taka samo - przekładamy na blat posypany
mąką. Ponownie lekko zarabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy go dość cienko połową masy makowej i zawijamy jak na roladę wzdłuż dłuższego
boku. Z rolady wycinamy bułeczki:1. możemy wycinać kawałki w kształcie litery V, gdzie krótszy bok będzie miał ok. 2cm, a szerszy ok. 5 cm. Następnie
bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szerszym
bokiem do dołu. Za pomocą trzonka drewnianej łyżki dociskamy krótszy bok, który znajduje się teraz na górze. W ten sposób boki drożdżówek uniosą się ładnie do góry.2. Roladę możemy poporcjować na 2-3 cm kawałki, każdy lekko wyciągamy i zawijamy dookoła własnej osi, następnie układamy na blasze.Bułeczki pozostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Po tym czasie drożdzówki smarujemy rozbełtanym
jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 25 minut. Lekko ciepłe dekorujemy lukrem (sok z 1
cytryny +
cukier puder ile zabierze) oraz kandyzowaną
skórką pomarańczową.Masa makowa:· 400 g zmielonego
maku· niepełne 2 szklanki
mleka· łyżka
masła· 3 łyżki
miodu malinowego· 3 łyżki
cukru waniliowego· 2 łyżki
mleka skondensowanego słodzonego· 2 łyżki
powideł śliwkowych· 2 czubate łyżki zmielonego
miksu orzechów włoskich i
nerkowca· 100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej· 100 g
rodzynków w
czekoladzieMak zalewamy
mlekiem i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Dodajemy
miód,
cukier,
mleko skondensowane, powidła i
masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Kiedy masę ściągniemy z ognia dodajemy zmielone
orzechy,
skórkę pomarańczową i
rodzynki. Dokładnie mieszamy.Smacznego!