Wykonanie
Wczoraj podzieliłam się z
Wami przepisem na pyszne pesto, którego bazą jest nasza dobra polska
kapusta czerwona. Dziś pomysł na jego wykorzystanie. Zdrowy
makaron gryczany z dodatkiem tego sosu i
awokado. Proste i jednocześnie eleganckie danie. Przygotujecie je błyskawicznie, więc idealnie sprawdzi się na piątkowy obiad po pracy, jak też na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi. Do dzieła!Składniki:· 300 g
makaronu gryczanego
nitki· kilka łyżek modrego pesto - przepis tutaj· 100 g
sera żółtego· kilka
suszonych pomidorów z
oleju· 1
awokado· garść
pistacji·
sól·
pieprz·
olej z pestek dyni
Makaron gryczany gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przekładamy do miski z odrobiną
wody spod gotowania. Dodajemy kilka łyżek pesto z modrej
kapusty, starty na tarce o dużych oczkach
ser, pokrojone w cienkie paseczki
suszone pomidory oraz pokrojone w drobną kostkę
awokado. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy posiekane
pistacje, skrapiamy delikatnie
olejem z pestek dyni. Całość ponownie delikatnie mieszamy. Smacznego!