ßßß Cookit - przepis na Makaron gryczany z modrym pesto i awokado

Makaron gryczany z modrym pesto i awokado

nazwa

Wykonanie

Wczoraj podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne pesto, którego bazą jest nasza dobra polska kapusta czerwona. Dziś pomysł na jego wykorzystanie. Zdrowy makaron gryczany z dodatkiem tego sosu i awokado. Proste i jednocześnie eleganckie danie. Przygotujecie je błyskawicznie, więc idealnie sprawdzi się na piątkowy obiad po pracy, jak też na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi. Do dzieła!
Składniki:
· 300 g makaronu gryczanego nitki
· kilka łyżek modrego pesto - przepis tutaj
· 100 g sera żółtego
· kilka suszonych pomidorów z oleju
· 1 awokado
· garść pistacji
· sól
· pieprz
· olej z pestek dyni
Makaron gryczany gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przekładamy do miski z odrobiną wody spod gotowania. Dodajemy kilka łyżek pesto z modrej kapusty, starty na tarce o dużych oczkach ser, pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory oraz pokrojone w drobną kostkę awokado. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane pistacje, skrapiamy delikatnie olejem z pestek dyni. Całość ponownie delikatnie mieszamy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/makaron-gryczany-z-modrym-pesto-i.html